Prevenirea infestarii cu rozatoare

Ce trebuie să faci pentru a fi în siguranță

Rozătoarele dispun de o serie de însuşiri biologice, care le conferă o capacitate deosebită de adaptare la mediu. Deoarece tendința rozătoarelor este de a găsi un spațiu cât mai sigur pentru reproducere, hrană și apă acestia sunt într-o permanentă căutare.

Șoarecii pot găsi modalități infinite de a intra în case, fie prin mici fisuri ale podelei sau găuri de mărimea unei monede. Își fac cuiburi în colțurile camerelor și pot trăi doar cu firimituri. S-ar putea ca nici să nu observi prezența unui șoarece sau doi. Neatenția te poate face gazda unei familii întregi de șoareci.

Cheia pentru a preveni vizita șoarecilor în casa ta, este aceea de a sigila orice zone pe unde ar putea intra. Este important să cureți locurile unde ei ar putea să își facă cuib și să le îndepărtezi orice potențială sursă de hrană.

 

Metode de prevenire a infestării cu rozătoare

Capcanele mecanice pentru șoareci și șobolani sunt dispozitive rezistente, fabricate din metal și / sau plastic dur. Se pot utiliza în interiorul clădirilor dar și la exterior. Sunt variantele recomandate pentru deratizarea la interior, în defavoarea variantei cu raticide, rodenticide. Avantajul acestor capcane este faptul ca dăunătorul se prinde pe loc, eliminând astfel riscul răspândirii leșurilor în locurile nedorite, cum se poate întâmpla în cazul raticidelor. 

Se foloseste împreună cu un atractant sau orice alt aliment cu aromă, miros puternic care să atragă, ademenească șobolanul. Atractantul se pune pe clapeta ce face declanșarea capcanei iar când șobolanul va veni să mănânce se produce declanșarea. Există variante de capcane care blochează dăunatorul în interior și modele care îl omoară pe loc. În ambele cazuri șobolanii sunt îndepărtați într-un mod controlat, mult mai bine decât în cazul folosirii raticidelor.

Capcanele adezive sunt produse ce se folosesc în special la interior, deoarece trebuie protejate de praf și umiditate. În compoziția adezivului este inclus atractantul. Se recomandă utilizarea capcanelor în stații de intoxicare care să ajute la păstrarea proprietăților adezivului.

Sunt ideale pentru utilizarea în zone neperturbate cum ar fi automatele de snack-uri și băuturi, dulapuri, standuri comerciale, mansarde, gospodărie, restaurante, baruri și birouri. Dacă stai la curte și le amplasezi afară, poți risca să capturezi și alte animale sălbatice în ele.

Raticidele, denumite si rodenticide sunt produse sub forma de pastă, blocuri parafinate, peleți sau grâu decorticat de diverse culori. Acestea au la baza o compozitie alimentară otravită cu diverse substanțe active coumatetralyl, bromadiolon, brodifacoum sau flocoumafen.

În funcție de substanța activă din interiorul rodenticidului și concentrația acesteia, este necesară o anumită cantitate pentru a omorî un sobolan. Este obligatorie utilizarea rodenticidelor în stații de intoxicare pentru a proteja animalele nevizate și copii de intoxicări accidentale.

Stațiile de intoxicare sunt echipamentele în care se păstrează în sigurață și bune condiții raticidele, rodenticidele, capcanele mecanice și adezive, pentru a oferi rezultate pe termen îndelungat. Sunt foarte utile pentru că protejează și animalele ce nu sunt vizate să intre în contact cu produsele de combatere a dăunătorilor din interior.

Sunt prevăzute cu mai multe intrări pentru a încuraja rozătoarele, care sunt foarte circumspecte când vine vorba de încăperi cu o singură intrare. Materialele din care se fabrică sunt carton, metal, plastic sau lemn. Modelele în care se utilizează rodenticide, raticide trebuie să fie obligatoriu prevăzute cu cheie de siguranță.

Atrage șoarecii afară din casă și cumpară cutii de momeală otravitoare și folosește-le împreună cu capcanele pentru a atrage rozătoarele. Capcanele se monteaza în funcție de zonele pe unde se crede că șoarecii intră în casă. Dacă ai găsit un șoarece care a murit otrăvit, aruncă-l imediat. Nu trebuie să lași soarecele să fie mâncat de un alt animal. Animalul care va mânca soarecele otrăvit, va muri și el otrăvit.

 

Ce este deratizarea?

Deratizarea este o metodă de combatere și prevenire a apariției șoarecilor și șobolanilor într-un anumit spațiu. Deratizarea se face de obicei de către firme de deratizare autorizate, care vor folosi atât metode mecanice chimice cât și metode mecanice pentru a extermina rozătoarele.

Metoda chimică este folosită cel mai des pentru deratizarea șobolanilor și a șoarecilor, fiind folosite otrăvuri, rodenticide, sub formă de hrană sau gaze toxice. Pentru metoda mecanică se folosesc capcane clasice sau aparate cu ultrasunete.

Ține cont că deratizarea se efectuează în mod continuu și periodic, pentru a împiedica refacerea rapidă a populației dăunătoare, repetându-se la 7-9 zile după prima vizită, pentru a înlatura orice posibil pericol.

Alte articole:
Top