Prevenire si combatere moliilor

Care sunt primele semne ale unei invazii de molii?

Prezenta moliilor in casa ta poate fi frustranta. Nu doar din cauza daunelor pe care le pot provoca, ci pentru ca hainele sau materialele pe care le pot strica ar putea avea o valoare emotionala pentru tine.

De asemenea, daunele pe care astfel de insecte le pot cauza covoarelor, perdelelor sau altor textile din casa pot fi costisitoare.

Desi primele semne pe care oamenii le observa in cazul unei invazii de molii sunt daunele provocate materialelor textile, exista si alte semne care indica prezenta moliilor:

- Larve mici
- Tuburi fine in care majoritatea moliilor traiesc
- Coconi, in care larvele se transforma in molii
- Molii adulte, care adesea se tarasc in loc sa zboare

Ce daune pot provoca moliile?

DE RETINUT: Moliile nu mananca cu adevarat materialele, principalul lor scop fiind reproducerea. Larvele sunt cele care provoaca dezastrele cu care ne-am obisnuit.

In functie de specia de molie, aceasta poate cauza daune diferite, avand afinitati crescute pentru un anume tip de material textil. Astfel, poti descoperi gauri serioase sau minore in anumite materiale, pentru care molia manifesta o preferinta.

 

Cum previi o invazie de molii la tine acasa?

 Asigura curatenia - Moliile sunt atrase de materiale murdare si praf. Asadar una dintre cele mai simple metode este pastrarea unui spatiu de locuit curat, avand grija sa nu impachetati hainele nespalate in prealabil. Acest pas include curatarea dulapurilor, debaralelor, dressing-urilor sau spatiilor de depozitare de sub pat. Un aspirator este o adevarata binecuvantare si nu degeaba exista curatenia de primavara.

 Controleaza nivelul de umiditate - Molia hainelor adora camere cu umiditate crescuta, mai cu seama cele de 80-90% umiditate. Un dezumidificator ar putea asigura confortul in camin.

 Incearca solutii de tip repelent - Castravetii pot reprezenta o solutie naturala impotriva insectelor, mai cu seama moliilor. Moliile, precum si furnicile sau alte insecte, detesta coaja amaruie a castravetelui. Asigura-te ca ai strecurat cateva coji de castravete in locurile cheie, prin care moliile pot patrunde in casa. Uleiurile eterice de lavanda sau de cedru, dar si saculetii cu lavanda sau bucatele de lemn de cedru pot alunga moliile inainte de a produce pagube. Este important sa retineti ca daca moliile s-au instalat deja, repelentii nu mai au niciun efect.

 

Cum sa le combati?

Pentru a te lupta cu o invazie de molii ai la indemana numeroase mijloace:

 Fizice - Temperaturile foarte ridicate sau foarte scazute pot cauza exterminarea oualelor sau a larvelor, acestea nerezistand la temperaturi extreme. Poti fierbe hainele (doar daca nu sunt de lana sau blana) la o temperatura de 50-60 de grade Celsius pentru a omora ouale. Pentru a nu afecta textilele, incearca sa folosesti congelatorul pentru acest pas.

 Chimice - Insecticidele sunt cele care vor actiona direct in cazul focarului, putand fi introduse dispozitive speciale pentru combaterea moliilor in locurile de depozitare ale hainelor. Si dispozitivele fumigene pot fi folosite cu succes acestea degajand un fum de patrunde in locurile greu accesibile.

 Biotehnice - Feromonii ar putea fi o solutie daca sunt folositi drept capcane, ce acopera o suprafata de 100 mp, fiind nevoie sa fie amplasata la 2-3 metri inaltime.

 Apeleaza la o echipa de profesionisti - O invazie de molii poate fi enervanta, desi larvele sunt cele care produc daunele. Uneori solutiile incropite de tine nu pot fi suficient de eficiente pentru a combate o invazie serioasa. Consultarea unei echipe specializate precum compania DDD te va scapa de multe batai de cap si mai cu seama de molii..

Alte articole:
Top